Kopogtass az egészségedért!


-->

Az EFT (Emotional Freedom Techniques – Érzelmi Felszabadulás Technika) egy rendkívül egyszerű és ezért hihetetlenül hatékony, gyógyítást és öngyógyítást elősegítő módszer, mely hazánkban csak az elmúlt pár évben kezdett ismertté válni.

Gyökerei a több mint 4000 éves hagyományos kínai orvosláshoz nyúlnak vissza. A kínaiak ismerték az emberi szervezet energiavezetékeinek – a meridiánoknak – teljes hálózatát. Felfogásuk szerint az ember akkor egészséges, akkor van egyensúlyban, ha az életenergia (a csi) zavartalanul áramlik keresztül ezen a rendszeren. Ha valami megzavarja az energiaáramlást, felborul az egyensúly, ami betegséghez vezet. Az EFT is a test energiarendszerével dolgozik, és az ősi kínai gyógymódból indult ki, mikor megalkotta alapfeltevését. Eszerint a negatív élmény (trauma) váltja ki a test energiarendszerének egyensúlyfelbomlását, ami előidézi a negatív érzést, valamint az érzelmi alapú testi problémát.

A módszert egy amerikai, mérnök végzettségű, de életmód-tanácsadóként dolgozó ember, Gary Craig dolgozta ki 1995-ben. Elismertséget módszerének azzal szerzett, mikor az EFT segítségével vietnámi veteránokat gyógyított ki az őket kínzó poszt-traumatikus stressz szindrómából. Roger Callahan, klinikai pszichológus TFT módszerét egyszerűsítette le, és finomította ki azzal a céllal, hogy a csak szakemberek által használható bonyolult diagnosztikai és terápiás eljárással szemben az EFT-t bárki meg tudja tanulni és használni tudja mindennapi konfliktusainak feloldására. Bár az EFT kezdetben pszichés problémák megoldására összpontosított, nagyon hamar kiderült, hogy „mellékhatásként” egy sor fizikai probléma is megszűnt. Ez érthető is, hiszen a testi bajok mintegy 90%-a (némely nézet szerint 100%-a) lelki eredetű.

A módszer lényege, hogy az ujjainkkal sorban megkopogtatunk bizonyos meridiánpontokat, miközben az adott problémára vonatkozó mondatokat kimondva erre a problémára hangolódunk. Ennek eredményeképpen, a test energiarendszerében blokkolt energia felszabadul és a test öngyógyító energiái ismét szabadon áramlanak. A kopogtatás elvégzése rendkívül egyszerű, gyorsan megtanulható, némi gyakorlattal rövid ideig is tart, s a pozitív hatás gyakran már közvetlenül a kopogtatás után érezhető.

Az EFT módszerével kezelni lehet a legkülönfélébb negatív érzelmeket, mint a stressz, félelem, harag, féltékenység. Segíthet sikeresen megszabadulni fóbiáinktól, káros szenvedélyeinktől. Törölhetjük vele folyamatosan ismétlődő negatív gondolatainkat, beidegződéseinket. Alkalmas lehet trauma oldására, fájdalomcsillapításra is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések