Stresszkezelés, feszültségoldás


Norman Cousins írót, a Saturday Review című lap szerkesztőjét, gyakran emlegetik úgy, mint az embert , aki átnevette magát az egészségbe.
A férfi 1964-ben egy moszkvai utazásról hazatérve erős fájdalmakat élt át, láza pedig nagyon magas lett. Az orvosok egy súlyos, degeneratív gerincbetegséget diagnosztizáltak nála, és nagyjából hat hónapot jósoltak még neki. Cousins kezdetben a hagyományos orvoslás tanácsait követve, és nagy dózisban szedett fájdalomcsillapítókat, de hamar rájött, hogy ezek nem segítik ki a bajból, így más utat választott.

Az író meg volt arról győződve, hogy a negatív érzelmek és a stressz rosszabbíthatják betegségét, ezért hipotézise szerint a pozitív érzelmek, a jókedv csak javíthatnak állapotán.
Ezért beköltözött egy hotelszobába, segítségül hívott egy nővért maga mellé, és elkezdett extrém mennyiségű C vitamint és humort fogyasztani. Felállíttatott egy projektort a szobájában, és nem tett mást, mint klasszikus burleszk filmeket és kandi-kamera felvételeket nézett amíg ébren volt, hogy így derítse magát jobb kedvre.
Drámai dolgokat vett észre: 10 percnyi nevetés 2 órára megszabadította a fájdalomtól!
Egy hónap múlva pedig már azt tapasztalta, hogy a fájdalmai teljesen megszűntek. Lassan újra képes volt mozgatni a végtagjait, és a következő hónapokban teljesen felépült, olyannyira, hogy újra dolgozhatott az újságjánál.
Tapasztalatait az Egy betegség anatómiája című könyvében osztotta meg, de sok kritikát kapott érte, míg végül 1989-ben a Journal of the American Medical Association című lap laboratóriumi vizsgálatokkal igazolta, hogy a nevetés valóban alkalmazható mint terápia.
Azóta már számos amerikai kórház használja ezt a módszert, sőt kialakult egy új tudományág is: a gelontológia, a nevetés tudománya.
És hogy mit tud a nevetés:
  • fájdalomcsillapító, gyógyulást elősegítő
  • stressz- és feszültségoldó
  • boldogsághormont termelő
  • háttérbe szorítja a negatív érzelmeket, mint pl. düh, harag, agresszió, irigység, elégedetlenség

Kacagásserkentő gyakorlatok

  • Nevessünk, valahányszor a tükör elé állunk. Minél gyakrabban próbáljuk, annál jobban fog menni.
  • Keressük tudatosan a vidám emberek társaságát, mert a vidámság ragadós.
  • Mosolyogjunk rá tudatosan az emberekre az utcán, az idegenekre is. A legtöbb, meglátjuk, visszamosolyog. Ha pedig nem ez lenne a helyzet, mégis tettünk valamit az egészségünkért.
  • Nevessünk minél gyakrabban, egy napra elosztva legalább félórányit. Ez az a dózis, amellyel megőrizhetjük az egészségünket.
  • Aki gyakorolja a nevetést, könnyen el tudja képzelni, hogyan nevetett gyerekkorában. A kisgyerekek gyakran gurulnak a földön a nevetéstől, próbáljuk meg mi is! Ilyenkor teljesen átadjuk magunkat a vidámságnak, és megszabadulunk az állandó kontrolltól.
  • Ha találunk valahol nevetőklubot, nevetés jógát (itt találsz), keressük fel! Ha nem, vegyünk egy nevető-CD-t, és hallgassuk akár otthon, akár a kocsinkban ülve a dugóban.

Egyszerű nevetőgyakorlat Üljünk a földre és hunyjuk be a szemünket. Képzeljük el, ahogy az egész testünk nevetni kezd. Először a lábunkát árasztják el a nevetés hullámai, majd felfelé haladnak a hasunkba és eljutnak az egész testünkbe: a hasunk emelkedni és remegni kezd. A hullámok innen a szívünkbe jutnak, majd a torkunkba és az ajkunkra. Ajkaink hangos hahaha hangot formálnak. Adjuk át magunkat a nevetésnek, úgy, hogy az adott pillanatban valóban vidámnak érezzük magunkat. 

És végül egy klasszikus videó:




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések