EFT, mint energia pszichológiai módszer



Nick Ortner:
Áttörés az energia pszichológiában:
a test és az elme gyógyításának új útjai


Előfordult már, hogy attól szenvedtél, hogy valakit meggyőzz (vagy akár saját magadat is meggyőzd) arról, hogy a kopogtatás működik?
A tudomány újabban bizonyítani kezdte, amit már eddig is tudtunk, hogy a kopogtatás működik.
Az alábbi cikk, amely eredetileg a Huffington Post-ban jelent meg, arról szól, hogy melyek ezek az új tudományos bizonyítékok.

Jóga, meditáció, masszázs, akupunktúra, gyógynövények. Ez csak néhány a keleti gyógyítás jótékony eszközei közül, amelyeket évtizedek óta tanulmányozunk azért, hogy kevesebb gyógyszerre és orvosi beavatkozásra legyen szükségünk. Ezek egyik ígéretes eredménye az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája).

Az EFT-ben az a különleges, hogy kombinálja a keleti tudást testünk meridián pontjairól a hagyományos nyugati pszichoterápiával. A gyakorlatok során a meridián pontokat kopogtatjuk ujjbeggyel, miközben az érzelmek széles skálájáról és traumatikus emlékekről beszélünk.

„Az akupunktúrás pontok kopogtatása közvetlenül jeleket küld a középagy stressz központjaiba, amely nem érinti az agy frontális lebenyeit (azt a gondolkodó részt, amely a beszélgetős terápiákban aktív)” magyarázza Dr. Dawson Church, Ph.D., aki 2002. óta kutatja és alkalmazza az EFT-t. Mivel az EFT egyidejűleg érzelmi és fizikai szinteken is megcélozza a stresszt, hozzáteszi:„Az EFT a legjobbat adja mindkét világból, ami az elmének, és testnek egyaránt megfelel. Olyan, mintha valaki masszázst kapna pszichoterápia közben.”

Emellett az EFT arra is képes, hogy belépjen az amygdalába. Ez az agynak az a mandula alakú része, amely elindítja a testben a félelemre adott negatív reakciókat, azt a folyamatot, amelyet gyakran „üss-vagy-fuss” reakciónak hívunk.
Church hozzáteszi: „Azzal, hogy az EFT csökkenti a stresszt, sok probléma megoldásában segít. Hiszen van stressz tényező a sportteljesítmények során, az üzleti és pénzügyekben, és a legtöbb betegségben is. Ha életed egy területén csökkented a stresszt, akkor nagy valószínűséggel a többi területre is előnyös hatással lesz.”

Church becslései szerint eddig mintegy 10 millió ember használta a világon az EFT-t. És ami igazán izgalmas, hogy milyen hihetetlenül gyorsan képes olyan problémák megszüntetésére, mint a depresszió, a szorongás, az alvászavarok, súlyos PTSD, fizikai fájdalmak és különböző betegségek.

Ezen a ponton talán azt gondolod, amit az intelligens, és józan emberek szoktak: Mégis hogyan lehetséges ez? Hogyan tud súlyos betegségeket meggyógyítani az, ha néhány meridián ponton kopogtatunk? Szerencsére nagyon komoly tudományos kutatások és eredmények állnak a háttérben.

Dr. David Feinstein és Dr. Church közös munkájukban bizonyították, hogy a specifikus meridián pontokon kopogtatásának pozitív hatása van a kortizol szintre. A kortizol, más néven „stressz hormon”, nélkülözhetetlen a szervezetünk „üss-vagy-fuss” reakciója számára. Eredetileg azért jött létre, hogy túl tudjunk élni a természetben, és az őseink reagálni tudjanak a hirtelen veszélyekre, mint pl. egy tigris támadására. Kis adagokban a kortizol elengedhetetlen, ugyanakkor, ha túl gyakran szabadul fel, ahogy azt a modern élet „krónikus” stresszhelyzetei megkívánják, akkor súlyos, gyakran ijesztő hatással lehet a fizikai, mentális és érzelmi egészségünkre is. Valójában, ha ebben a „biológiai túlélő üzemmódban” élünk, sokkal hajlamosabbak leszünk a rákra, a szívinfarktusra és más betegségekre is.

Dr. Church tanulmányában 83 résztvevőt osztottak 3 csoportba. Az egyik csoport egy egyórás EFT foglalkozáson vett részt, a második csoport egyórás beszélgetős terápián, a harmadik, kontroll csoport pedig nem kapott semmilyen kezelést. Az EFT foglalkozáson részt vett csoport kortizol szintje 24 %-kal csökkent, míg a másik két csoport nem mutatott változást. Az EFT csoportnak alacsonyabbak voltak a pszichológiai tünetei is, mint pl. a szorongás, vagy a depresszió szintje, amelyet standard pszichológiai tesztekkel mértek.

A kutatók azzal magyarázzák, hogy az EFT ennyire hatékony, mert képes az idegrendszer kiegyensúlyozására, a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer működésének kiegyenlítésére. A paraszimpatikus idegrendszer felel a sejtregenerációért és relaxációért, amellyel többek között lassítja a szívritmust, elősegíti az emésztést. A szimpatikus idegrendszer ugyanakkor az erőteljes fizikai aktivitásért felel, felgyorsítja a szívritmust, összehúzza a pupillákat, és így tovább.

Ahogy Church is megjegyzi a tanulmányában, e két terület közötti egyensúly hiánya a betegségek hosszú listájával jár együtt. Ilyenek például a magas vérnyomás, szív problémák (leggyakrabban a túlműködő szimpatikus idegrendszerrel jár együtt), depresszió, fáradtság, és a meggyengült immunreakciók (a paraszimpatikus idegrendszer túlműködésének eredményeként).

Church azt is összegzi a tanulmányában, hogy az EFT, amit ő „akupunktúrás kezelésnek” hív, semleges érzelmi állapotot idéz elő, „amely biológiailag az egészség és a jóllét arany szabálya”. Ez a jóllétnek az az állapota, amit emberek milliói próbálnak elérni meditációval, imával, jógával és más gyakorlatokkal.
A klinikai szakpszichológus, Dr. Feinstein, aki a saját praxisában is alkalmazza az EFT-t, hozzáteszi, hogy „az EFT szokatlanul precíz, gyors, és közvetlen neurológiai változást tud előidézni, amelyek egy sor pszichológiai problémát támogattak korábban. Az EFT-t alkalmazó terapeuták száma gyorsan növekedett az elmúlt évtizedben, és a mai kutatások azt bizonyítják, hogy az ösztönük nem csalt. Meglepő módon, nagyon sok betegség esetében dokumentáltak gyors eredményeket.”


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések